Austria, o excursie minunata

Nu mică a fost mirarea celor de la agenţia de turism  Lucon,  cînd preşedintele filialei bihor sălaj a trecut tragul  firmei  din oradea, dar mai ales , cînd a exprimat  dorinţa nevăzătorilor din cele două judeţe . Dorinţa de a organiza o excursie în austria.

Deci după nenumărate excursii interne a vrnit vremea să depăsim grtaniţele ţării.

Cei patruzeci de nevzători a aşteptat cu nerăbdare data de 20 mai ora şase şi jumătate la clubul filialei din oradea.

Punctualitatea chear de la început n_a lăsat de dorit, punctualitaea care  a caracterizat grupul pe tot parcursul excursiei.

Cei de la lucon au  răspuns cu aceeaşi puncualitate, aşa la ora stabilită autobusul sa _dreptat spre graniţa cu ungaria . Chear de la plecare, , după ce ni s_au prezentatt personalul agenţiei în persoana gidului şi al şoferului în autobusul foarte confortabil s_a instalat o bună dispoziţie promotorul veseliei fiind ca de ocicei presedintele Puiu Boiţ .

 

Trecînd în ţara vecine , am continuat drumul spre budapesta pe şoseaua e. 60, pînă la Alberirse, unde pe drumul de legătură n_am urcat pe autostrada m. 5, .

Mai departeam ocolit pe centură capitala Ungară şi continuîknd drumul pe m. 1 n_am îndreptat spre austria.

 

 

După ce făcusărăm o mică pauză de (de orientară turistică) la Szolnok a doua oară n-am oprit înainte de graniţă cu Austria la popasul Paprika, am pputut servi masa, fiecare după dorinţa lui.

Bine înţeles nu ne-m lăsat gîtlejul neudat, nici înainte , nici după bucatele gustoase pregătite de acasă sau cumpărată la restaurant.

După o oră, ca şi şorerul poată odihgni bine , am continuat drumul spre prima destinaţie oraşul Salzburg mai precis localitatea Eugendorfs unde am dormit două nopţi.

Aici eram aşteptaţi, aşa că repede n-am cazat .

 

 

A doua zi , după micul dejun (care era inclus în preţuol excursiei) am pornit spre orasul de naştere a lui Mozart.

Xsalzburg un oraş pe care nu vom uita usor:

Faciţi şi voi cunoştinţe cucele mai   interesante obiective turistice  în Salzburg

am Waagplatz se află chiar lângă Piaţa Mozart şi Domul din Salzburg într-o clădire declarată monument istoric, din centrul oraşului istoric. Multe dintre obiectivele turistice ale oraşului Salzburg sunt situate la doar câteva minute de mers pe jos:

Fortăreaţa Hohensalzburg se poate ajunge  în treizeci de minute pe jos sau cu telefericul. Cetatea este una sau singură din cetăţile europene , care n-a fost niciodată distrusă. Această
Fortăreaţa veche de 900 de ani domină oraşul lui Mozart, oferind o privelişte fantastică asupra împrejurimilor. sau, mai

Reşedinţa Salzburg
În sălile reşedinţei se organizează şi astăzi recepţii grandioase. Porniţi într-o călătorie prin trei secole de stil şi eleganţă. Galeria reşedinţei găzduieşte periodic expoziţii excepţionale.

Piaţa Mozart cu statuia lui Mozart:
Grădina restaurantelor K+K am Waagplatz vă oferă o privelişte superbă asupra statuii lui Mozart von Ludwig Schwanthaler.

Casa natală a lui Mozart
Amplasată pe Getreidegasse nr. 9; astăzi, un muzeu cu exponate celebre ale genialului compozitor.

Domul din Salzburg
Impresionanta construcţie în stil baroc defineşte imaginea oraşului vechi şi creează, în fiecare an, faimosul decor al reprezentaţiilor „Jedermann“.

Muzeul Modernismului
Format din două clădiri amplasate în locaţii spectaculoase:

  • Muzeul de pe Mönchsberg: artă modernă sub acoperişurile din Salzburg.
  • Rupertinum în oraşul vechi: un palat urban în stil baroc în apropierea teatrului festivalurilor pentru noi concepte artistice.

Castelul şi grădina Mirabell:
Castelul şi impunătoarea sală din marmură, considerată drept una dintre cele mai frumoase „săli de căsătorie din lume“. Grădina idilică a castelului, realizată după planurile lui Johann Bernhard Fischer von Erlach, încântă prin aranjamentele superbe de flori şi sculpturile somptuoase.

Casa naturii
Casa naturii este o reală plăcere pentru mic şi mare. O călătorie prin diversitatea naturală, expoziţii fascinante şi spectacole unice.

Călătorie cu vaporul: Amadeus Salzburg
Călătoria cu vaporul pe Salzach este o ocazia ideală de a descoperi privelişti minunate ale oraşului Salzburg şi împrejurimilor acestuia.

Timpul scurt  şi nefavorabilă nu n-a dat ocazia să vizităm cîte am fi dorit, dar şi aşa am rămas cu amintiri ne uitate din oraşul marelui compozitor şi interpre. Amprenta lui Mozart o întîlneşti la orice pas: de la bomboane mozart , pînă la îngheţate, de la pantof la tricouri de la bere la fripturi, bu alte cuvinte peste tot poţi citi numele lui.

Înainte de întoarcere în satul unde am fost cazat, am gustat din mîncărurile specifice , şi gustoasele beri servite la pahar, pe care după urcarea în autobuz am compectat cu renumita pălincă de bihor, ca să ne mai încălzim puţin.După întoarcere, fiecare a putut alege progamul care a dorit, unii au făvut cumpărături , alţii s-au plimbat ori s-au odighnit în camere.A treia zi dimineaţă pe o vreme tot aşa de schimbătoare am pornit se vizităm Insbuckul.Auobusul n-a lăsat in centru  şi condus de dl. George tînărul nostru ghid am început vizitarea oraşului.

Vă invit şi pe voi într-o călătorie imaginară .

Innsbruck
Capitala regiunii Tirol este probabil unul dintre cele mai frumoase orase, dintre cele comparabile ca marime, din lume. Farmecul aparte se datoreaza cu siguranta pozitiei geografice: la nord crestele Alpilor si la sud varfurile muntilor Tuxer si Stubai. Innsbruck, care inseamna „pod peste raul Inn”, este compact si foarte usor de explorat pe jos. Unul dintre cele mai importante cinci orase ale Austriei, Innsbruck este renumit in intreaga lume pentru posibilitatile de practicare a sporturilor de iarna. Aici sunt construite cinci partii de schi la standarde olimpice. De altfel, orasul a fost de doua ori gazda Jocurilor Olimpice de Iarna, in 1964 si 1976. Pe ghetarul Stubal, la aproximativ 40 km de Inssbruck, se poate schia pe toata perioada anului.

Atractii turistice in Innsbruck
Bergisel
Este muntele care se ridica in sudul orasului, unde se afla una dintre partiile de schi pe care s-au desfasurat probe din cadrul celor doua Olimpiade. Aceasta partie este functionala si iti ofera o priveliste superba a intregului oras Innsbruck.

Goldenes Dachl
Acoperisul de Aur, simbolul orasului Innsbruck, este situat deasupra balconului unei cladiri in stil gotic. Acoperisul este de fapt construit din tablite de cupru suflate in aur. Cladirea a fost ridicata in 1420 la comanda Ducelui Friedrich, pentru a combate zvonurile care spuneau ca a ramas fara avere. Mai tarziu balconul a devenit o „loja regala”, de unde se urmareau reprezentatiile care aveau loc in strada.

Gradina zoologica Alpenzoo
Adaposteste o colectie neobisnuita de pasari si mamifere din zona Muntilor Alpi, incluzand aici si exemplare ale unor specii pe cale de disparitie. Gradina zoologica ar trebui vizitata si numai pentru ca drumul pana acolo este o experienta superba.

Hofburg
A fost resedinta din Innsbruck a dinastiei Hapsburg, care a construit aici primul palat in anul 1397. Constructia de acum dateaza de la mijlocul secolului al XVIII – lea, din timpul imparatesei Maria Tereza, care era fascinata de oras.

Hofkirche
Biserica Regala, situata langa Hofburg, a fost construita ca mausoleu pentru Maximilian I. Mormantul imparatului construit din marmura neagra, este inconjurat de 24 de basoreliefuri tot din marmura care reprezinta realizarile acestuia. In partea opusa intrarii se afla Capela de Argint, care are o Madonna de argint. Capela a fost construita in 1578 ca mormant al Arhiducelui Ferdinand II si al sotiei sale.

Muzeul Ferdinandeum
Contine cea mai mare colectie de arta gotica din Austria, cu picturi din secolele al XIX – lea si al XX – lea, arme si armuri medievale. Pe parcursul anului tot aici sunt oferite si concerte cu muzica de camera.

Timpul a trecut foarte repede, ca se le poţi vizita toate aceste frumuseţi ai avea nevoie şi de o săptămînă, dar noi am continat drumul spre Gries  staţiunea muntană aflată la 1600 de metri , unde urmam să fim casaţi.

  • localitate foarte frumoasă în inima munîii Tirolului de sud.
  • Ploaia deasă şi rece nici aici nu n- ierta,dar nici în condiţiile acestea nu n-am dat bătut.
  • După casare unii au vizitat orăşelul alţii s-au ocupat de pregătirea cinei .
  • Important este, că n-am păstrat o bună dispoziţie toată seara.
  • A patra zi n-am trezit mai de vreme şi am plecat spre Viena.Pe paarcursul celer 450 de km. Am făcut două pauze: una la o parcare unde am servit prînzul, fiecare  după upreferinţe din mîncărurile specifice austriecilor.

Iar a doua oară la o mănăstire cu călugări lla apatia Melc Abaţia Melk, sau Abaţia din Melk (conform originalului din germană, Stift Melk) este o abaţie istorică a benedictinilor din Austria, una dintre cele mai faimoase locuri istorice ale creştinismului monahic european.

Abaţia se găseşte deasupra oraşului Melk pe un deal stâncos cu vedere spre Dunăre, în landul federal Austria Inferioară, parte a văii râului Wachau. Abaţia este una din foarte rarele locaşuri care a funcţionat continuu de la înfinţarea acesteia în 1089, fiind dublată de rara distincţie de a fi fost şi un loc al academismului teologic dar şi laic.

Abaţia a fost fondată în 1089 când Leopold II, Margrave of Austria a oferit unul din castelele sale călugărilor benedictini din Abaţia Lambach. În secolul al 12-lea a fost fondată o şcoală, al cărui renume a fost curând depăşit de cel al bibliotecii mânăstirii, care a ajuns să deţină o colecţie extensivă de manuscrise. Mânăstirea însăşi era un centru cultural major, fiind renumită şi pentru propria sa „producţie” de manuscrise. În secolul al 15-lea, abaţia a devenit centrul aşa-numitei Reforme Melk, mişcare culturală şi teologică care a învigorat viaţa monastică din Austria şi din sudul Germaniei.

Clădirea abaţiei

Impresionanta clădire baroc a abaţiei de azi a fost construită între 1702 şi 1736 de către arhitectul Jakob Prandtauer, care a fost autorul a multe clădiri importante baroc a perioadei respective. Interiorul clădirii principale a fost decorată în interior de multiple picturi şi fresce, toate opera italianului Antonio Beduzzi, în timp ce biserica abaţiei este decorată cu superbe fresce, realizate de asemenea în manieră baroc, toate realizări ale pictorului austriac Johann Michael Rottmayr. De o importanţă aparte culturală este biblioteca abaţiei care are o impresionantă colecţie de manuscrise medievale, unele de o valoare incomensurabilă.

După o oră bună am reluat drumul spre viena, unde am  ajungînd am făcut turul oraşului .prin prezentarea ghidului am făcut cunoştinţe cu una din cele mai frumoasă capitala a lumii.Aici am fost cazat destul de aproate de centreu în hotelul Cyrus. După casare am avut un program liber pînă a doua zi dimineaţă.A cincea zi după micul dejun am început vizita cu palatul schon brun.

Iintrarea la muzeu  costă zece ruro, dar  noi am fost scutiţi de plat biletuluiă.

Din păcate acele aparate de ascultat nu aveau program şi în limba romînă astfel pentru unii din noi a fost mai dificil  , fiind nevoiţi să bazeze pe explicaţiile ghidului, lucru care a fost mai greu de realizat din cauza aglumeraţiei ne putînd să te afii lîngă dînsu

Din cele 1400 de camera am vizitat patruzeci care momentat sînt deschise publicului.Atmosfera şi textul ascultat n-a  permis să călătorim în trecut, cînd frumoasa împărăteasa a lucuit aici,.

Toate obiectele personale păstrate îţi amintesc de stilul de viaţă, tradiţiile şi obiceiurile împărăteasei Sisi şi viaţa şi activitatea împăratului Franz Josef. Palatul are şi o grădină frumosă dar pentru vizitarea ei nu n-a rămas mult timp din cauza programului prea bogat. Cu siguranţă că ne mai întoarcem la acest obiectiv atît de atregîtor.

Deaici am plecat cu autobuzul la palatul de iarnă  care să află în interioruli hofburgullui citeva detalii şi despre hofburg unde să află palatul: Palatul Imperial – Hofburg
Timp de mai bine de sapte secole, marele imperiu Habsburg a fost condus din incinta Palatului Imperial.
Astazi, capela imperiala in stil gotic, in care concerteaza corul tinerilor vienezi (Vienna Boys’ Choir) in timpul slujbei de Duminica, este o ramasita a Palatului Imperial din Evul Mediu.
Chiar in centrul orasului vechi poti admira splendoarea si grandoarea vietii de zi cu zi a familiei monarhiei de Habsburg, atunci cand vizitezi apartamentele si camerele private.
Numeroasele muzee si colectii reprezinta pasiunea familiei imperiale pentru arta.

Palatul Imperial, care pana in 1918 era locuit de catre familia imperiala, a fost construit in secolul XIII si extins, devenind o minunata rezidenta in concordanta cu evolutia familiei de Habsburg din punct de vedere al puterii si influentei.

Astazi, palatul gazduieste biroul Presedintelui Austriei, un centru al congreselor si numeroase colectii de arta.

 

 

Aripa Leopoldină a Palatului Hofburg

Palatul Hofburg din Viena a fost reşedinţa oficială între 1480 şi 1580, respectiv 16201806, a suveranilor Sfântului Imperiu Roman, care au provenit, cu excepţia lui Carol al VII-lea de Wittelsbach, din dinastia de Habsburg. Din 1804 şi până în 1918 a fost reşedinţa împăraţilor nou-creatului Imperiu Austriac, care au provenit fără excepţie din Casa de Habsburg.

În prezent este reşedinţa Preşedinţiei Federale a Austriei.

 

.Aici conducerea muzeului n-a mai fost aşa de îngăduitoare şi după cîteva consultări între ei n-a făcut doar o reducere de cincizeci la sută. Spre norocul tuturor aici acel aparat a avut programul şi în limba romînă aşa că tot grupul a putut asculta în linişte şi relaxată istoria palatului,şi despre obiectele păstrate aici.

Deaici am făvut o plimbare pe jos în inima oraşului trecînd lîngă opera de stat, am admirat vitrinele pe renumită stradă Mariahilvestrasse trecînd lîngă statuia Maria teresia am ajuns la Stefansdom.. Catedrala Sf Stefan – Stephansdom.

Catedrala Sf Stefan a supravietuit multor razboaie si a devenit simbolul libertatii Vienei. Cladirea in stil gotic a fost construita in anul 1147 dar acoperisul sau din tigla sub forma de diamant a fost adaugat in anul 1952.

 

Catedrala Sf Stefan a fost subiectul multor carti, poze si studii. Unicitatea catedralei precum si multitudinea de detalii fac din catedrala Sf Stefan, o comoara a arhitecturii. Altarele, arcadele, turnurile, imaginile: fiecare detaliu are scopul si istoria sa. Clopotul catedralei este unul din cele mai mari din lume si a fost facut din fierul obtinut dintr-un tun capturat de la turci in anul 1683. Clopotul rasuna in fiecare an in oras anuntand venirea Anului Nou. Catedrala Sf Stefan a fost de cateva ori distrusa de foc spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Dar pentru ca toata lumea a dat o mana de ajutor, catedrala a fost reconstruita in doar sapte ani: emblema Austriei si simbolul identitatii austriace a renascut inca o data din cenusa sa.

Cu aproape trei milioane de vizitatori pe an, Catedrala Sf Stefan este atractia numarul unu in oras. Puteti urca si pe catedrala: turnul sudic sau turnul nordic (Pummerin).

 

Pana in varful turnului sudic trebuiesc urcate 343 de trepteDdupă vizitarea catedralei n-am întors la hotel, şi din noou am fost liber pînă a doua zi dimineaţă.

În a şasea zi după micul dejun am pornit către Oradea, bine înţeles făcîndo pauză de două ceasurt la centrul comercial pandorfs,

După ce-am scăpat şi de ultimele euro cu ceva forinţi în buzunar ,n-am mi oprit la Abony în ungaria unde am servit prănzul.l la ora 19 am ajuns acasă. A fost o excursie foarte răuşită motivul .

Atît de răuşită că n-am coborît bine din autobuz am şi facem planurile unei noi călătorii bine înţeles învăţînd foarte mult experienţele căştigate cu această ocazie.

Facebookmail